Debatt- Prestationsprinsessor


Läste en mycket intressant debatt i Aftonbladet (sön 28 mars-10) om att man ska Sluta trycka ner duktiga flickor. Förr var föräldrar stolta över sina döttrar när de var duktiga i skolan, men idag om kvinnor är superduktiga och slår killarnas betyg med hästlängder, ja då är duktigheten ett problem. Föräldrar, lärare, kuratorer och politiker uppmanar då att de måste lugna ner sig.

I debattartikel fick jag också veta att dessa kvinnor/tjejor/flickor kallas prestationsprinsessor. Vem har kommit på det namnet? En man? Ingen vill vara en prestationsprinsessa, men många tjejor vill vara duktiga och nå toppen i allt. Killar å andra sidan en skön slacker-kille som snackar sig fram och vad kallar man de duktiga killarna? Super hjältar? Att kalla någon för prestationsprinsessa är att ge bort ett förminskningarnas kinderägg, fyllt med förlöjligande, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam. En klapp på huvudet. Ett sätt att säga "Plats, flickor!". Och ett problematiserade av något som egentligen är positivt.

De nämner så klart i artikel att de finns de kvinnor som lider av stress-syndrom och ligger i rikszonen för utmattningsdepression, att de skär sig för att lindra ångest och nojar över sina kroppar. Det som jag tycker är väldigt bra är att frågan om man verkligen ska uppmana dessa tjejer att dra ner på sina ambitioner? Skulle det inte hjälpa mer att ge dom bekräftelse om att de är bra, hylla dom för sina prestationer och ge trygghet och svängrum i en jämställd miljö? Detta skulle ge hälsosam duktighet, för det är inget fult. Den som är duktig är kompetent, kunnig, smart och driven. Problemet är inte ambitionen och prestation utan att kvinnor inte får något för det. De får inte den lön, befogenheter eller positiv feedback. Bilden av tjejer som snälla, söta sitter inpräntat i vårt samhälle, i våra huvuden att när en tjej tar för sig och gör något bra uppfattas hon som hotande. Är det därför härskarmunnar gärna använder ordet prestationsprinsessor? Är de rädda för denna generationen supertjejer?

Hjälp dessa super tjejer att välja rätt väg, uppmuntra deras ambition och prestation. Bekräfta även de tjejer som inte är lika duktiga. De bör också få bråka, slacka och väga på stolen -och känna att tillvaron funkar ändå. Kära supertjejer: ni är skitduktiga och det kommer gå hur bra som helst för er. Kör på. Fortsätt som ni gör. Det är ni som kommer att bli framtidens högavlönade glidargubbar som sätter agendan.




Problemet är inte tjejernas prestationer -utan att de inte får något för dom



(artikel skriven av Tinni Ernsjöö & Jennie Sjögren skrivit en bok "Diagnos: Duktig")




Kommentarer
Postat av: Lovisa Harrysson

Jag som aldrig läser Aftonbladet råkade faktiskt också läsa den debatten igår. Det ligger nått i det! ;)

2010-03-30 @ 22:01:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0