Chokladtårta m.fudgekolaöverdrag
Denna supergoda något mäktiga chokladtårta är en av mina favoriter. Ska varna för att ta en form med för låg kant och bli inte rädd om degen inne i ugnen sväller och får en ganska konstig konsistens(den ska vara så, blir hård när den svalnar). När man gör själva fudgekolan, att man tar i smöret sist och att det är rumstempererat är mycket viktigt! Att röra hela tiden under uppkokning/kokning är också något att rekommendera. Lycka till!
Ingredienser
150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe, kallt
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
Fudge
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt
75 gram smör, rumstempererat
Garnering
1 msk kakao
Görs
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
5. Pudra över kakao.