Chokladtårta m.fudgekolaöverdrag


Denna supergoda något mäktiga chokladtårta är en av mina favoriter. Ska varna för att ta en form med för låg kant och bli inte rädd om degen inne i ugnen sväller och får en ganska konstig konsistens(den ska vara så, blir hård när den svalnar). När man gör själva fudgekolan, att man tar i smöret sist och att det är rumstempererat är mycket viktigt! Att röra hela tiden under uppkokning/kokning är också något att rekommendera. Lycka till!

Ingredienser

150 gram  smör

2 st  ägg

2,5 dl  strösocker

1 tsk  vaniljsocker

1 msk  kaffe, kallt

1,5 dl  vetemjöl

0,5 dl  kakao

1 tsk  bakpulver

Fudge

1,5 dl  vispgrädde

1,5 dl  strösocker

2 msk  ljus sirap

100 gram  mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt

75 gram  smör, rumstempererat

Garnering

1 msk  kakao

Görs

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao.

 

 



Receptet kommer från "Choklad" (Natur & Kultur) av Elisabeth Johansson


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0