Länktips: När blir man svensk?

Min lärare skickade ett väldigt bra länktips som jag tycker fler ska läsa. När blir man svensk?
 

Snön har lagt sig

Igår kväll jobbade jag lite på Kalmars nation. Det var intressant, på ett vis precis som jag tänkt mig och på ett annat inte. Det var uppträdande med nått retorik stå-uppgrej också, vilket var kul att stanna kvar och kolla på när jag hade slutat. På vägen hem hade snön lagt sig och idag när jag vaknade var det helt vitt ute, fint men jobbigt... Hoppas tågen går i morgon, snö+tåg i Sverige = fungerar inte och många förseningar... Jaja få bara hoppas på det bästa helt enkelt!
 

Prickar av punk efter punk

Övnings-"seminarium"-lektion i språkkursen gjort, språkprojektet skrivet och förbereder inför redovisning, förberedande reflektion snart klarskriven till semenariumet i klimatkursen och ikväll ska jag jobba på Kalmar nation, ska bli kul och lite nervöst. Utöver detta har jag hunnit med att tvätta, laga matlådor, handlat (bl.a. inför godisbak jag ska göra i morgon), börjat packa till hemresan på fredag och sist men inte minst börjat kolla på vad jag ska göra till hösten. Jag har också fått en ny liten vän i min lägenhet, en radio. Jag har glömt hur mycket sällskap en radio gör. 
Min nya kompis, ser ut som en liten star wars robot
 
Gårdagens matlagning -Broccoli och baconpaj
 

Matlådor!

Idag har jag gjort matlådor! Kyckling, ris och rosépepparsås i en och i resten linssoppa.


Tacokycklinglasagne

Till fyra personer:

450g kycklinglårfilè (delad i bitar)
1 gul lök (hackad)
ca 300g broccoli (tinad)
1 röd paprika (hackad)
1 1/2 - 2 påsar Tacokrydda
1 1/2 dl vatten
2 dl crème fraîche
200g Philadelphiaost (alt. ta resterande av en stor crème fraiche)
1 dl mjölk
250g färska lasagneplattor
Färdig riven gratängost/tacoost (liten påse)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek kycklingen och grönsakerna i en stor stekpanna. Stek tills kycklingen är klar och grönsakerna mjuknat något.
Tillsätt Tacokrydda och vatten och låt småputtra någon minut.
Rör ner crème fraîche, Philadelphiaost (alt.) och mjölk. 
Koka upp kycklingröran och rör om.
Täck botten på en gratängform (mellanstor) med ett tunt lager kycklingröra. Lägg sedan på ett lager lasagneplattor, sedan röran, lager plattor och sist ett lager röra och toppa med ost.
Sätt in i ugnen ca 20 minuter tills lasagnen fått fin färg.


Mysteriet på Greveholm

Kusinerna från Stockholm var här idag på besök, en mycket trevlig dag! Vi kom in på årest julkalender som är Mysteriet på Greveholm 2 Grevens återkomst, jag minns ju den första och det måste vara den bästa julkalendern som gjorts. Ska bli kul att se om årets är någorlunda bra, för den kan aldrig jämföras med den "riktiga". Trailern verkar ju lovande i alla fall.
 
 

Gör som pappa lärt mig!

Jaha klockan är kvart över nio och jag har inte ätit middag... Åt i och för sig stor lunchbuffé idag med Julia, Hanna och Kajsa. Thaibuffé som vad väldigt gott. Gör som pappa lärt mig: Är du hungrig? Ta flingor och fil!
 


Språk & mångfald

Riktigt gråmulet idag, känns som att det aldrigt riktigt blir dag och sedan går ju inte solen upp förrän runt åtta och ner runt tre. Försöker titta på Nyhetsmorgon varje morgon och idag hann jag nästa se hela och sedan Efter tio med Malou. Hos Malou var Jimmy Åkersson på intervju, lite intressant att lyssna på ändå. Hur man kan vinkla med ord så att det låter bra, försöka lista ut om han verkligen menar det han säger och i så fall vad får man för svar av den tolkningen? Inom språksociologin kommer vi in på ett av de som Åkersson tog upp, hur människor som kommer till Sverige ska anpassa sig att bli "svenska" (vad nu definitonen av svensk är) eller inte? I min språkkurs har vi pratat om att anpassa sig, inte jobb och så som han tog upp utan anpassning av språket.
 
Vi har en språklag i Sverige (som jag inte ens visste existerade förrän för en vecka sen) och den säger att svenska är huvudspråket som ska användas i officiella sammanhang. Genom att säga huvudspråk och inte nationalspråk eller något liknande, så ger det en annan öppenhet för andra språk. Finns det en "huvuddel" så finns det oftast "underdelar" eller fler andra delar, vilket nämligen i Sverige är de officiella minioritetsspråken. I Sverige vill man bevara dessa språk och får användas i olika sammanhang istället för svenskan. Jag vill kalla dessa språk för "undantagsspråk" just för att desa är undantag av språk man får använda. Minioritetsspråken är ganska ovanliga och några har man knappt hört talas om, men samiska vet jag och är ett ut av dom.
 
Vår diskussion och min fundering är hur stor användning man har av dessa språk i Sverige? Hur aktiva är de att själva försöka bevara sitt språk? Finns det någon mening med att bevara ett språk som inte kan användas under deras livtid? Varför ska man bevara det? (är nog min huvudfråga). Sen är det ju viktigt att förstå den kulturella aspekten, att det finns en grupptillhörighet och ett historisk ursprungskänlsa man vill bevara. Jag ställer denna fråga till mig själv. Skulle jag välja bort mitt svenska språk för att övergå helt till engelska för att det är mer användbart? Ja jag tror det. Men mina svenska traditioner och band vill jag så klart behålla och då är nästa fråga om jag då verkligen släpper mitt språk, för i språket lever ju traditioner vidare och visst vill jag att de ska leva vidare i mina generationer.
 
Så ja jag tycker man ska anpassa sig, men inte glömma sitt ursprung. Det är upp till var och en att hålla det aktivt, men även det kan man göra på olika sätt. Jag tycker det är bra att vi är öppna i Sverige och att vi får ta del av andra kulturer i vårt land, sen är det ju bara synd att vissa som gör fel förstör för alla andra. Det skapar en fientlighet och inte borde finnas.

Pastalåda

Testade dett nytt recet igår igen, blir mycket roligare att laga mat då. Det blev Pastalåda. Låter inte så glaouröst kanske och det är det inte heller, men gott och enkelt. 
 
Kokar pennepasta för två personer och slå av vattnet ordentligt. Tina och krama ut vatten ur fryst spenat. Strimla påläggskalkon (valde jag att ta, i receptet stod det "rökt skinka") och rör ihop 2 ägg, 2 dl mjölk, salt och peppar i en bunke. Blanda allt och lägg i en smort ungfastform, strö över riven ost och in i ungen på 225 grader i ca 20-30 min. Klart! (Jag hade lite extra flingsalt uppepå, tycker det blir godare smak)
 
 
 
 

Min promenad

Min promenad i Uppsala är verkligen inte som hemma i Kalmar. Hem-hemma brukar jag gå i ett tyst villaområde eller en promenda i skogen och längs vattnet. Här finns det inget hav (finns ju Fyrisån, men är inte riktigt samma sak) och skogen ligger lite för långt bort. Här promenerar jag antingen runt universitetsbyggnaderna,  på kyrkogården eller genom de "trädgårdar" som finns. Oftast blir det en mix av alla. 
 
Botanska trädgården.
Huset till höger ligger i parken och till vänster är en stor universitetsbyggnad utanför.
 
Kyrkogården - som sträcker sig väldigt långt och ändrar utseende.
 
Domkyrketornen ser man var man än är, perfekt att bo nära
för då är det lätt att hitta vilket håll jag ska om jag virrar bort mig.
 
 
Ett av de ställen jag är på "Geo".
 
Cykelväg till Geo och byggnaden vid solen är en annan universitetsbyggnad
 
På promenad genom stan
 

Klimatförändringar & konsekvenser

Äntligen nämner dom klimatförändringarna och dess konsekvenser!
 
 

Varför göra det svårt?

"Varför göra det svårt när man kan göra det enkelt?" Verkligen dagens mening på två olika sätt.
 
Tycker inte om känslan när man inte kommer någonstans, när det känns som man trampar vatten. Idag har jag försökt komma någonstans, men hela tiden känns det som bromsklossar och motgångar. I dessa studer vill jag hem till Kalmar, krypa ner i sängen och se en film. Tyvärr kan jag ju inte det, för när jag väl måste gå upp ur sängen kvarstår problemet och då är det troligtvis ännu värre. Fick bli en promenad istället, frisk luft och motion är aldrig fel. Tillbaka till verkligheten och med mer ork för att fortsätta plugga.
 
Uppsala slott och botanska trädgården framför.
 

Fetaost- och olivgratinerad lax

Dagens middagstips. 2 portionslax i ugnsfastform som man saltar och pepprar, hackar och strö över svarta oliver. Gör en fetaostsås av ett halvt fetaostpaket och 1 dl cremefaiche som man klickar över. In i ugnen på 225 grader i 12 min (ca, kolla när den ser klar ut). Till detta gjorde jag matvete, sallad och majs till som var väldigt gott att ha till.
 
 

Två dygn tillsammans

Inga herrskor står i hallen, två tomma vinglas står på bordet, en femkrona som inte är min på bänken och två handdukar i badrummet. För tjugo minuter sedan var du här, för två timmar sen åt vi middag och drack vin. I morse vaknade vi tillsammans och du tog dig en dusch. Kvar finns nu ditt urdruckna vinglas, handduken slarvig upphängd och din doft på kudden som du lämnat kvar.

 

Två dygn tillsammans, tiden gick så fort. Två härliga dygn tillsammans, som vi nu skapats oss minnen på. Två dygn med dig, din värme och din kärlek. Det finns ingen som du.  

 

Om två veckor ses vi igen och tiden kommer gå fortare än jag anar. Då får vi två härliga dygn till tillsammans igen. Två dygn att skapa minnen på, känna din värme och din kärlek. Längtar redan, Jag älskar dig<3

 

Sammanfattning av Twilight

Mer action med otäcka scener, något mer humor, mycket kärlek på mer intim nivå, en oväntad twist i filmen som INTE får avslöjas innan och sen har de som vanligt reklam för en ny volvo, som jag blev lite besviken över att det inte var v40:n... Annars är den här som de andra Twilight-filmerna. Ja det skulle jag nog säga som sammanfattning av filmen. Majas och min spontana reaktion när de pussas och kramas HELA TIDEN och ÖVERALLT i filmen är att det är tur det är fredag i morgon, vilket innebär att vi får träffa våra män och också får pussas!
 

Språket & Samhället

Ofta återkommer jag i olika sammanhang till funderingar kring "språket och samhället." Alltid tänker jag samma sak, "Vad det är viktigt med språk och vetenskapen om hur man kan använda det!" Men nu har det kommit upp en till koppling, som jag i och för sig stött på tidigare men inte reflekterat så mycket över, att språket har lika stor makt på samhället som samhället har på språket. 
 
"Den som har ordets makt kan med retoriska medel påverka samhället." och "Samhällstrukturen påverkar eller kanske t.o.m. bestämmer det språkliga beteendet."
 
Två intressant meningar (del av mening) ur min kurslitteraturbok Språksociologi skriven av Jan Einarsson. Det jag pluggar och skriver på nu är definitionen av Språk och tolkningsproblemen när man talar om språk. För språk har olika betydelse i olika sammanhang och språk kan uttalas olika, både i form av uttalet och i olika situationer. Nu blev det kanske lite jobbigt luddigt, men intressant i alla fall. Måste återgå till pluggandet. Dialekter står på tur och det är något jag uppskattar mer sen jag kom till Uppsala, för här finns det en härlig blandning av just dialekter. Men vad är dialekter? 
 
 
Arten "människan" borde för övrigt hellre betecknas som homo loquens 'den talande människan' än som homo sapiens 'den vetande (visa) människan'. Ty språkets gåva har hon, men icke vishetens.
Ur språksociologin av Jan Einarsson

P(L)USS

 
Ibland överraskar du en att faktiskt vara lite romantisk- Puss!

Thailändsk köttfärs & nudelwook

4 pers
500 g köttfärs
200 g äggnudlar
2 tsk currypasta
1 purjolök
1 morot
100 g broccoli
1 tsk salt
1 limefrukt
soya


Strimla purjolök och morot. Fräs köttfärsen, purjolök och morot. Klicka i currypastan, riv skalet av lime eller citron och häll i saften av densamma. Salta och häll över lite soya. Koka nudlarna och blanda ihop alltihop.

 

Väldigt gott och enkelt! Gårdagens middag.

 
 

Problemet är ditt sätt att se på problemet

Varför skapa problem ur något som inte finns? Bra fråga! Och ändå händer det ganska ofta runt omkring oss hela tiden. Vad är ett problem? Hur definierar man det egentligen? Vi i Sverige ser väldigt mycket problem hela tiden. Vi klagar väldigt mycket och ändå kom det fram på nyheterna igår (tror jag det var) att vi har den tredje bästa levnadsstandarden i världen (Norge och Danmark kommer före). Om vi nu har det så bra, varför ska vi alltid ha förmågan att klaga och se alla problem, ibland problem som inte finns. Är det för tråkigt i vardagen att vi måste skapa problem för att det ska hända något och ha något att göra d.v.s. klaga? Intressant fundering tycker jag. 

 

Försök börja morgondagen med ett leende och tänk på vilken tur ni har som får frukost, har kläder att sätta på sig och något att gå till. Jag är själv duktig på att hitta problem, har jag insett, och så fort man börjar se det från en annan sida och jämföra med det värre, så förstår jag hur dum jag är. Varför klaga när du har det så bra? Men det handlar om att jämföra och ställa det i perspektiv med annat, först då ser du att problemet inte är så stort som det först verkar.

 

Det är din inställning till problemet som
skapar problemet, inte problemet i sig”

 


Löördagsmiddag

Trevlig kväll med de tjejer som valt att stanna kvar den här helgen. Middag hemma hos mig (som efter lite möblering gick bra) och vi fick plats. Vi gjorde en jättegod rätt jag hittade bland mina recept, Svampcannelloni, som dessutom var väldigt eneklt att göra. Det vara bara att fräsa vitlök, frysta spenatblad och skivad färsk svamp. Rulla in detta i färska pastaplattor, hälla över tomatsås gjort på gul lök, passerade tomater och grönsakbuljong, och sist över med ostsås (som vi gjorde en egen enkel version av med matlagningsgrädde och riven ost). Sedan satte vi in formen i ugnen på 220 grader i 15-20 min. Supergott! Blev en fördrink också (kunde inte låta bli). En skön promenad och en öl på en nation innan klockan slog tolv och det var dags för sängen. En riktigt mysig lördagskväll, tack tjejor!
 
 

Perfekta Paret!

Efter mycket letande så stod dom bara där, det perfekta paret!
 
Rejäla skor i skinn som satt perfekt på foten, nu slipper jag har ont och frysa.
895kr -Bergströms
 
Eko-skospray gjort på olja istället för kemikaliker som luktar gott.
Kan verkligen rekommendera! 
130kr

Kajsa 20år

Igår fyllde Kajsa tjugo och vi tjejer hade planerat lite inför detta utan att hon visste om det. Strax innan 8 stod vi utanför hennes dörr och ringde på. En förvånad Kajsa fick höra sång och ta emot en tiara och sätta på sig en t-shirt vi skrivit på. Efter vi ätit lunch trollar Julia fram en cheesecake, himla god! Dagen avsutades med ost, kex och vinkväll, som vår nyblina 20åring fick handla för de pengarna vi gett henne i present. Invigen på Systemet (nu vet jag i och för sig att hon handlat i London under ett helt år när hon bodde där, men ändå!), tårta, presenter och en kväll med många skratt. Grattis Kajsa!
 
 
Min fina tårtspadesko som jag fick i 20årspresent kunde inte vara mer passande!
 

Konstiga Livet

Tänk att man ena studen kan känna sig helt lost, förtvivlad och olycklig medan i nästa stunde känna sig helt rätt, lycklig och finna nån mening. Livet är bra konstigt. Människan är bra konstig. Jag är nog lite konstig. 
 
För att alla ska få en uppfatttning om vad jag just nu läser, diskuterar och arbetar med så vill jag att ni ska se denna film, får inte publicera den på bloggen så klicka HÄR så kommer ni till sidan. Tyvärr finns den bara på engelska mormor och morfar, ni kanske kan genom bilderna förstå ändå.

Svårt att säga hejdå


Uggla - Jag och min far

 Man kan behöva gråta en skvätt ibland. 
Magnus%20Uggla%20-%20Jag%20och%20min%20far

Livets motgångar gör dig stark

Det går fort i svängarna ibland. För två veckor sedan visste jag inte om jag skulle klara tentorna, läsa vidare, söka andra kurser, bo kvar i Uppsala, söka jobb eller hur min närmsta framtid skulle se ut (eller långsiktig framtid heller för den delen). Två veckor i ett liv som vante har det känts som, men nu kanske saker och ting börjar ordna upp sig ändå, som det alltid gör tillslut efter mycket kämpande. 
 
Hur många gånger ska man stöta på denna motgång och svårighet i livet? Hur många gånger ska man behöva känna sig värdelös och gråta floder innan man tillslut måste rycka upp sig och ta tag i sitt liv. Hur många gånger ska man behöva känna sig vilsen i ens eget liv? Hur många gånger ska jag beöva ramla ner för trappan och börja klättra upp igen? Svaret på den frågan är nog, i hela ens liv. För det är ta mig f*n inte enkelt att leva, men det är just rädslan för att inte få leva som gör att man fortsätter kämpa. Skulle man sluta kämpa kan man lika gärna gå och dö, för var är livet värt om jag ger upp? Stänga in sig i ett hus ute i skogen utan el och leva på barr, hur kul är det? Livet löser sig inte av sig själv, man kan inte gömma sig i evigheter. Det är bara en själv, med hjälp av sin omgivning som stöd (för man klarar det inte själv), som kan ordna upp sitt liv. 
 
Jag har gått från nedbrutet vrak till att få livsgnista om att nu kan livet bara bli bättre och det ska jag se till! Får se hur lång tid det tar den här gången innan jag stöter på nya ploblem... En sak är i alla fall säker, jag lär mig otroligt mycket på vägen av mina misstag och kanske är det meningen för att göra mig starkare för kommande utmaningar i livet.
 
Livet är värt att leva och kämpa för!

RSS 2.0