Vad är salt?

Hur vi än försöker förklara för någon annan hur något smakar, kan vi aldrig förklara exakt hur varandra upplever det. För även om du använder andra hjälpord att förklara med, som "saltlakrits" eller salt som ansjovis, så kanske vi inte upplever att det smakar precis likadant. Därför bör man tänka en extra gång och vara tydlig när man förklarar något för någon. Man kan aldrig helt förstå någon annan hur exakt det är. Men kan du då överhuvudtaget förklara; vad är salt?

Lite tankar och funderingar från och kring  ett avsnitt i boken:
I döda filosofers sällskap


Snart bioaktuella filmen "Salt" med Angelina Jolie

Filosofi-kurs

Jag har börjat skolan nu(sen i tisdags) och några kurser/arbeten har startat. Än känns det inte riktigt som att det är igång utan först på måndag sätter det VERKLIGEN IGÅNG. Jag har däremot börjat en ny kurs detta året och redan haft två lektioner; filosofi. Det passar mig som handen i handsken och jag tycker det ska bli så kul! Vi har redan börjat lite smått med diskussioner och fått lite frågor att tänka på. Det kommer troligtvis komma upp lite på bloggen om det vi gör eller gått igenom som liten tankeställare. Så tänkte börja med en "loggfråga" som en annan tjej i gruppen svarade på och som satte sig i mitt huvud:

Vilken är den viktigaste frågan?

Den viktigaste frågan är väl frågan vilken som är den viktigaste frågan?

Väldigt smart tycker jag och verkligen att se det ur ett annat perspektiv. För det ger en annan öppning, en ny möjlighet till fråga. Alla är vi i olika stadium i livet och under vår livstid förändras våra tankar och mål. Så att ställa sig frågan, vad jag tycker är viktigt just nu? borde väl vara en ganska viktigt fråga för att ta reda på vad man faktiskt tycker är viktigt, just nu, i det livet man lever under denna tidsepok.

Jag svarade något helt annat och det bästa med filosofi är att det inte finns bara ett svar, utan flera. Jag tycker livsfrågor; Vad är vi? Vad är livet? Det handlar om oss och som man kanske inte tänker på men som är väldigt intressant, för är det någon som vet vad vi verkligen är? Eller vad liv är? Viktiga frågor tycker jag, men kanske inte de viktigaste...


Unik kväll som många andra


Förlorad sömn men så mycket skoj

En spontan kväll, som blev bättre än förväntat

Utan förväntningar finns det inga krav på resultat

Allt blir som det blir och det mesta blir bra

Träffa nya människor, ett socialt utbyte av lycka

Din lycka blir min lycka och min lycka blir din

En kväll som ingen annan och ingen annan någonsin kommer bli

Bevara det i minnet och för alltid en del av ditt liv

<3



Det lilla i livet

Känt mig lite som  en hemmafru idag, bra eller dåligt? Det vet jag inte men duktig känner man sig! Började dagen med att stryka mina kläder och slänga in sängkläderna i tvättmaskinen. Efter en god frukost och lugn o ro i huset, tog jag en promenad i skogen. Första gången på evigheter, EVIGHETER! Men så skönt att känna kroppen få arbeta lite, musiken i öronen och tankarna som sprudlar fritt. Och tänkte det gjorde jag! Det ena ledde till det andra och det fanns inget stopp. Hade kunnat skrivit säkert fyra olika långa blogginlägg men hann inte tänka klart om ett ämne förrän jag gled in på nästa. Ska nog skriva något tänkvärt i alla fall, få se vilket jag väljer. Hämtade sedan minsta systern i skolan, handlade, hängde upp tvätt och bakade bröd. Jag gjorde Hälsolimpan som jag skrivit om förut, men gjorde om lite i receptet och det blev ännu bättre! Inga aprikoser och mer nötter/frön. Ikväll ska jag unna mig ett fotbad, äta mitt goda bröd, ev. en sväng till KM och avslutningsvis somna i nytvättade lakan, UNDERBART!

Älsklingen är så söt när han sover<3


Den Nya Kvinnan

Det läste jag i H&H's magazine (höst 2010) nu på morgonen. Väldigt intressant och så viktigt! Jag brukar inte vara jätteinsatt i mode-trender(men ett och annat lär jag mig av min kära syster som föddes med begåvningen) men denna hösten tror jag faktiskt jag ska bry mig lite extra om modet.

Alltid ska man följa ett visst mode som ska vara på ett eller annat sätt. Det innebär en ny garderob för varje säsong(det tror jag inte många följer helt men en del gör nog det). Denna höst kommer något nytt som jag väntat på. Från att alla hem skulle se likadana ut, färglösa i svart-vit skala ska nu hemmen vara personliga och färgstarka, udda och helt galna om man är riktigt modig. Så kommer vi till kläder, vad gäller då i år? Jo att sätta en personlig prägel i sin outfit, vara naturligt och praktiskt i ens vardag och det handlar mer om inre styrka och aura. Äntligen!

Det handlar om att DU ska vara nöjd med det DU sätter på DIG. Om du känner dig snygg och bekväm kommer alla andra uppfatta dig så också. Då spelar det ingen roll vad du sätter på dig om du inte är dig själv i det. Dessutom tror jag att de unika och annorlunda, de som vågar gå mot strömmen kommer bli en trend, vilket jag tror jag läst redan någonstans. Jag har för mig att jag läst/hört att ungdomar/studenters tuffast krav inte är att vara duktig i skolan eller se ut på ett visst sätt, utan att kunna vara socialt verbala vilket har delvis med inre styrka.

Jag har själv känt det en gång. Många år från nu, då jag inte var lika högljud och "tyckig" som jag är nu. När jag(som med allt annat) tidigt kom in i tonåren med en orolig själ som inte hittat sin plats. Jag hade ett mål: att bli den personen jag alltid drömt om att vara. Jag ville kunna ha det där på mig eller kunna säga och tycka det där och känna att det är jag som kan ha det eller säga det. "Om du beter dig som du vill vara, ska du se att du snart blir det".
HejaHeja! Säger jag om hösten mode. Så tjejer sätt på er ERT plagg. Det ska vara skönt. Det ska vara varmt i vinterkylan. Sen lägger jag väl till de nyckelord som stod i magazinet: Action Woman, Smart Girl, Chic Minimalist och Modernt moderligt. Jag tycker allt låter underbara och lyser av självstyrka och pondus.
Min teori om varför alla killar tycker Jennifer Aniston är så snygg:
Hon är nartulig.

Mitt bidrag

Efter att Sofia och Josefine gjort ett försök att göra fina och goda muffins var jag tvungen att göra mitt bidrag sådär en vecka efter deras lilla specktakel i köket. Jag måste säga att jag blev ganska nöjd och utser mig själv till vinnare i denna grenen.

Till ca 18st:
75 g smör/flytande margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
4 msk kako
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
valfri fyllning inuti ex. Risen, mintchoklad 70%, polly

Tillverkning:
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Placera ut aluminiumformar på en plåt.
2. Smält smöret i mikron. Blanda med mjölken.
3. vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop alla torra ingredienser och vispa ner i smeten. Tillsätt smör&mjöken och rör ihop till en jämn smet.
4. Fördela lite smet i botten på formarna. Lägg i din fyllning(en hel kola/ruta eller 3 polly). Täck med mer smet till 2/3 av formen(de sväller ganska mkt).
5. Grädda i mitten av ugnen i 11 min.
6. Ta ut och täck med kökshandduk tills de svalnat.
7. Ev dekorera. Gjorde egen glasyr av florsocker, smör, phiadelphiaost, kakao och smält choklad. Ringlade sedan över med smältchoklad och dekorerade med fint strössel.
(Receptet hittade jag i en tidning)

Två olika sorter blev det;
chokladmuffin med Risenkola
&
chokladmuffin med mintchokld
Jami!<3


Waka Waka

En av mina favoriter just nu!
Shakira<3


Hemma fr Sthlm

...med kassor fulla! Man måste ju göra något med pengarna man tjänar annars är det ju inte kul att kämpa för att få dom. Visst ska man spara, men spendera lite behöver man också. Jag har lagt undan pengar för att spara till en resa, resten ska jag ha kul med! För hur man än gör så blir man hela tiden av med pengar.

Mkt nöjd med mina köp

Kroppens syfte

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Hur gärna man än vill, vill inte kroppen och säger ifrån vid det mest olämpliga tillfälle. Efter två riktigt trevliga dagar i Stockholm, upp tidigt och fullt upp hela dagen, vaknade jag idag med en fruktansvärt sprängande huvudvärk. Jag har aldrig varit med om något liknande. Huvudvärken gav mig illamående och var trött i både kropp och knopp. Det var bara att inse att det inte skulle bli något Gröna Lund för mig idag...

Det viktigaste för min egen del var att bli av med denna huvudvärk och illamående, sova och äta. Innan ytterdörren ens gick igen efter de andra hade jag somnat. Vaknade två timmar senare, smsade att jag levde och somnade om. Efter ännu två timmar till vaknade jag med lättare huvudvärk och aptit.

Har varit vaken i ungefär en timme och känner att jag knappt orkar mer nu. Måste lägga mig igen... Min nacke orkar inte hålla upp mitt huvud och en smygande huvudvärk gör att även illamående kommer krypande. Jag har aldrig varit med om detta, men av någon anledning måset jag ju fått det? Vad är det kroppen förösker säga mig, att jag har sömnbrist, vattenbrist, både och? Det känns som att det borde vara mer än så... Det finns så mycket vi inte vet om kroppen och desto mindre varför saker o ting blir som det blir. Nu måset jag fortsätta mitt sjuka tillstånd i soffan och inom några sekunder vet jag att jag kommer sova.

Det är inte lätt att veta vad ens egen kropp vill, får bara göra som den säger.


Sommar-10

Min sommar i foto:*
Pizza-kväll vid stranden
Min underbara långklänning
Morfars självfiskande-flundra<3

Min vardag under denna sommar

Bästa platsen i trädgården, hängmattan fr Thailand


Josefine och hennes kändis-bilder/autograf samling fortsätter...

Under en regnig dag blev det blåbärsplockning


Aldrig har det varit så roligt att vara ute i ösregn!



Om En Vecka

Vaknar av regnet som smattrar mot takfönstret och mammas röst som säger att hon åker till jobbet nu. Jag har börjat vänja mig vid hennes röst till väckarklocka. Det kommer kännas jobbigt att behöva höra en äcklig, plågande väckarklocka om en vecka för att få mig att vakna... Idag fick jag köket för mig själv när jag skulle fixa frukost, vilket var skönt. Hur ska jag klara av två systrar, en mamma och en hund som ligger i vägen på golvet om en vecka... Fortsatte sedan till tv:n, där parabolen tack o lov hade dålig signal så det blev film istället för Disney Cannel. Om en vecka kommer jag stänga dörren till mitt rum och sätta på musik för att stänga ut de plågsamma serierna som visas om o om igen. Körde sedan Celine till fotbollsskolan, två timmar tidigare om en vecka sitter jag på cykeln och trampar fem minuter sen till skolan(som vanligt).

Det är en charm med vardagslivet men ändå jobbigt, eller är det kanske det jobbiga som är charmen? Det blir inte som man tänkt sig och varje dag har rutiner men med händelser som ännu inte är skrivna i historien. Jag längtar men ändå, tänk vad skönt att få gå i skolan två veckor och sedan en ledig vecka igen! Systemet att gå en månad i skolan, ledigt en vecka och sedan gå en månad till. Lagom mycket och orken och lusten skulle vara så mycket större, i alla fall för mig. Ska nu njuta av ännu en dag på sommarlovet, för än är det fortfarande en vecka kvar att leva utan rutin-vardag.

En av mina lata dagar i sommar


Tänkas men inte höras

En ebb av lust,
som hittats tillbaka.
Livet har så mycket mer att ge,
än ansvar och krav.
Finn lycka på olika sätt,
men det är ditt sätt som är det rätta.
"Det är skönt att komma ut på en skogspromenad
Men av sprit och musik blir man dubbelt så gladt" 


Tunnelseende

"Män har bokstavligt talat
tunnelseende. Det är därför
man så tydligt ser när de
spanar in andra kvinnor.
De är tvungna att vrida på huvudet"

Fr boken Allt om män


Turn the Time up side down


Sena arbetskvällar, roliga utekvällar och långa sovmornar vänder dygnen upp och ner. Resulterar i en slö kropp som vill mycket men orkar desto mindre. Att man alltid blir lika sugen på att ta tag i saker o ting; rensa, städa, fixa, göra om, köpa och lösa problem man inte hunnit göra under våren. Men denna arbetande hjärna synkar inte med kroppen... dags att börja äta vid regelbundna tider och kanske lite träning. Visst är det skönt med sommaren som är spontan och onyttig och helt upp och ner vänd i tiden, fast när det börjar närma sig slutet och regnet smattrar mot takfönstret kommer känslan att vilja ha rutiner tillbaka. Äta som man ska, träna, gå upp o lägga sig i tid och träffa sina vänner i skolan. Ännu finns det dagar kvar att vända tiden rätt, och jag tror jag börjar i morgon.

Rasmus Seebach




-Favorit just nu



Me, Myself and I

I listen to only 
me, myself, and I

Perfekt

Det handlar inte om att bli perfekt,
utan att tro på sig själv och inse att man redan är det.


Funny Twilight

Detta tyckte jag var lite roligt, om man sett filmerna och hört snackisarna...


Vad kommer Vem ifrån?

Film är ett intressant ämne. Inte bara att det är kul att lyssna på och prata om, utan också att man lär känna personen man prata med samtidigt. Ens smak säger en del om hur personen är. Musik talar också om hur personen är. Eller är det filmen och musiken som gör personen och inte vi som hittar vårt intresse i dom? Som frågan: ”Vem kom först hönan eller äggen?” Vi formas av vår omgivning, där media är en del av det, men det var ju vi som först skapade filmen och musiken. Var fick vi då tanken att skapa den från första början? Har vi hört det någonstans eller var det bara en slump? Lika oplanerat som att en fågel utvecklades till en höna, en mutation i systemet, och värpte ett ägg.

Någon har i alla fall avspeglat sin fantasi, sitt intresse, i filmen när personen skrev manuset. Detta har sedan påverkat andra människor som hittat sitt intresse i filmen. Man blir bildad av att se film, man ser en annan värld. Precis som böcker får man vidgade syner och lära sig se saker i andra perspektiv. Har du aldrig tid att se på film/tv, lyssna på musik/radio eller läsa tidningar/böcker kan du inte vara särskilt bildad. Visst lär du dig saker i skolan, men jag lovar skulle du inte gå i skolan och ändå hänga med i allt annat skulle du inte vara så mycket oklokare än de. Kunskap kan du idag hitta på så många andra sätt än i skolan. Däremot säger jag inte att skolan är onödigt skit som du lika gärna kan strunta i, nej skolan är jätteviktig. Du lär känna folk, skapa kontakter, får vänner, är med i ett sammanhang och lär dig det sociala spelet.

Det sociala är lika, om inte ännu viktigare än kunskap. Har du det kan du komma väldigt långt, bara på att snacka dig fram, kunna spelet och känna folk. Det är kanske hemskt att se det så, och du behöver inte tro på det, men det ligger en sanning i det. Så även om det var en person som hade iden, kunskapen, om att skapa ”film” kan det varit en annan som var lite mer om och kring sig som fick nys om detta nya ”film”. Den personen gör det till verklighet, utan kunskap men med det sociala. Precis som att det kan ha funnit flera mutationer i systemet, men i ett av fallen var en lite klokare som sett andra djur förändrats, lät sitt annorlunda avkomma överleva. Så skapades hönan som i sin tur värpte ett nytt ägg. Men åter igen vilket kom då först: Hönan eller äggen? För den konstiga fågeln kom ju från ett ägg men det ägget kom ju inte från en höna men en liknande fågel…

<3

 


RSS 2.0