Hemska 8-föreläsningar

Tycker verkligen inte om 8-föreläsningar!! Måste gå upp FÖR tidigt, sedan är svårt att äta tillräcklig frukost så tidigt. Sen får man skynda till Eko (skolan) för att precis hinna in till föreläsningen. Igår  var det detsutom plugg till kl fem, med några 20-45 min pauser. Helt trött i huvudet tog jag på mig skorna för en timmes powerwalk i... REGNET?! Varför verkar Uppsala vara som ett Växjö/Göteborgs-hål, d.v.s. regnar jämt. Dessutom glömde jag ju kepsen hos Julia och fick sätta på min linser för att se nått. Jaja, kvällen blev ganska bra, god mat och ett serieavsnitt, samt lite plugg och tidigt i säng. För gissa en gång, idag har jag 8-föreläsning! Och regnar...
 
Ni har säkert hört om översvämningarna i Uppsala, d
e små prickarna i vattnet är bryggpålarna.

Nyinköpt!

Eller ja nästa nytt. Köpte skorna för ganska längesen, men inte hunnit använda dom mer än en vecka. Klänningen köpte jag förra veckan och ännu inte använt. Skulle köpa en blå kjol och så råkade det bli en klänning istället.
 
 

Matvetesallad med halloumi

Gjort en ny rätt idag efter inspiration från min Bonniers Kokbok. För 2 personer.
 
* Matvete
* Halloumi
* En halv rödlök
* En burk konserverade skivande champinjoner (helst färska champinjoner)
* En vitlöksklyfta
* Olivolja
* Salt och peppar
 
Gör så här:
1.) Tillaga Matvete enligt förpackningen (eventuellt för en extra portion)
2.) Skiva rödlöken i tunna klyftor och bryn tills de blir mjuka i stekpanna och lägg på en tallrik under tiden du tillagar det andra.
3.) Hacka vitlök i små bitar, fräs tillsammans med olivolja och champinjoner.
4.) Blanda matvete, rödlök och vitlökschampinjonerna.
5.) Skiva halloumin och stek på ganska hög värme på båda sidorna tills det fått gyllenbrun färg. Lägg upp på tallriken och med eventuellt tillbehör som jag hade, sallad.
 
 
 
 

Helgen i Sthlm

Blivit lite långt uppehåll på bloggen, var i Stockholm torsdag till söndag och sen har skolan tagit upp det mesta av min tid. 
 
Det var en väldigt mysig helg med mamma och systrarna. Åkte från Uppsala på torsdag eftermiddag med tåg (som jag inte var så nojig och orolig över för en gångs skull). Från Sthlm C tog jag tunnelbanan (som gick väldigt bra, jag åkte åt rätt håll och inte för långt) till Slussen där jag tog bussen och sen var jag framme. Hela resesträckan tar ungefär 2 timmar om man inte räknar med väntetid på tåg och buss. Helt okej avstånd och det är ungefär det avståndet kommer jag ha hem till Kalmar i höst, jippi!
 
Under hela fredagen "lekte vi turister". Trodde aldrig att det kunde vara så jobbigt, men efter en hel dag i Sthlms stimm, 5 museer, lunch och fikapaus slängde man sig i soffan helt slut! På lördagen åkte vi upp på Globen, gick på stan och fikade i Gamla stan. En riktigt bra helg blev det med andra ord. 
 
Fikapaus på Fotografiska museet
 
Utsikten från taket på Globen
 
Mina fina systrar<3
 

Social revansch Indien-England

Läste en artikel här om dagen som var intressant, men framförallt lite tänkvärd. Man vet aldrig hur världen förändras över tiden, det som en gång var en fiende kan bli ens vän och tvärtom. 
 
"Det roligaste är ändå den brutala sociala revansch som Indien tar på sina forna kolonialherrar. I England får nu de gamla högadliga lorderna buga sig för Ratan Tata och nya Range Rover, from the Indian Empire."
 
Artikeln finns HÄR.
 
 
Konceptmodell

Nya Blommor

Har nu äntligen köpt nya blommor. Fick lite smakrådshjälp av Towe och måste säga att det blev väldigt fint.
 
 

En Syster som Du

Dagen började på bästa sätt, fast att jag fått urusel och alldeles för lite sömn. Tänk vad ett samtal med syster kan göra.
 
"En syster är en person som sträcker sig
efter din hand och rör ditt hjärta".
 
 
 
En syster är en bästa vän,
en partner och familjemedlem.
Ingen känner mig så bra som du,
för du har varit med från början till slut.
Vårt förtroendeband är starkare än något annat,
och du finns vid min sida oavsett avstånd.
Du är ett stöd när vägen känns tung och svår,
och du ger vägledning och kloka råd.
Vi har delat gläjde och underbara stunder,
och skapat fantastiska minnen för livet.
Du är en del av mig som jag av dig,
och inget får någonsin skilja oss åt. 
Livet är till för att levas,
och med dig kan jag leva det fullt ut.  
Du finns alltid med mig i mitt hjärta,
men idag saknar jag dig lite extra.
Är glad att du finns,
fina, vackra syster Sofia. <3

Grillning

Såg precis den här bilden, hahahaha...
 
 
...Ja alla män som känner igen sig? Värt att tänka på!
 
 

Tillfälligt avbrott i Hjärnverksamheten

Hjärnverksamhet har tillfälligt avbrott, så känns det verkligen. Fullt upp hela dagen och varit effektiv varje minut  från det att jag gick upp klockan sju. Grupparbete, föreläsning, handlat, föreläsning och matlagning. Väntar nu alldeles för hungrig på att min "Kreativa Flygande Jacob" ska bli klar. Den är lite påhittad utifrån ett ursprungsrecept, för hade inte alla ingredienserna hemma. Om det blir gott kan jag dela med mig av det. Det är stunder när jag kommer hem sent från skolan jag önskar att jag kom hem till mammas mat, serverad och alltid lika gott!
 
Hemma. Lucas. Livet som hund.

Kyckling med saffransås & soltorkade tomater

Efter ett önskemål tänkte jag dela med mig av det här receptet.
 
2 portioner
 
- 1 stor kycklingfilé eller två "normala"
- 1 st creme fraiche med smak av saffran
- 6 st skivor soltorkade tomater (kan variera beroende smak)
- salt och peppar
- olja/smör till formen
 
Tillbehör ris.
 
Gör så här:
1. Sätt ungnen på 200 grader
2. Dela den tinade kycklingfilé(rna) i lagom stora bitar (även till en person när man har en normalstor kycklingfilé brukar jag skära den en gång).
3. Gör ett snitt i kycklingfilén, klicka i en creme fraiche kick i snittet.
4.  Skiva de soltormade tomaterna och lägg i några skivor i kycklingen.
5. Lägg kycklingen i en något  smord ungfastform, salta, peppra på kyclingen.
6. Bre över en del av den återstående creme fraichen (spara lite som man kan ha till extrasås).
7. Sätt in kyckingen i mitten av ugnen i mellan 18-25 min. (För mig blir det olika varje gång, kolla efter 18 min om det fortfarande är röd vätska i så fall sätt in i ytterligare 2 min och kolla igen o.s.v.).
 
Servera till kokt ris och sallad.
 

Vad hände med våren?

Ena stunden skiner solen och nästa ser det ut såhär...


Kikärtsgryta

Perfekt vegetariskt alternativ med massa spännande smaker!
 
1 st gul läk
1 st vitlöksklyfta
olja att fräsa i
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
1 st äpple
1 st banan
1 burk (500g) krossade tomater
1 burk kikärtor
kokosflingor (förslag)
 
Gör så här:

1. Koka riset.

2. Hacka all lök fint. Fräs den i olja i en kastrull. Låt spiskummin och curry fräsa med i någon minut.

3. Finfördela frukterna och tillsätt dem tillsammans med krossade tomater. Låt koka i 5 minuter.

4. Skälj kikärtorna i ett durkslag och rör därefter ner dem i grytan.

Serveringsförslag: Ris, skivade bananer, citronklyftor, tomatklyftor

 

Har hittat ett här receptet. Jag tycker pricken över i:et blir att ha kokosflingor att granera med på tallriken. Förtusättningarna för denna rätt är att man tycker om kikärter, banan och tomat.

 


Blondie

Red ut alla problem innan det är försent. Livet är för kort för att gå och vänta på rätt ögonblick. Skjut inte upp viktiga saker, det kan hända att det en dag är försent och någons liv tar slut. Alla får inte en andra chans att rätta till saker på. 
 
Ingen är perfekt. Ingen person kan någonsin bli perfekt, ordet är en tolkning som alla människor tolkar olika. I vårt samhälle finns vissa normer och värderingar om vad som är rätt och perfekt. Sanningen är så mycket mer komplicerad än så. Det handlar om att finna sig själv perfekt precis som man är och leva med de (och eventuellt jobba på att förändra vissa) negativa sidor man har. Inget förhållande eller familj är heller perfekt. Det handlar om att leva med det man har och acceptera det för vad det är, men att också hela tiden bygga på och jobba med för att bli bättre. Människor är alla olika individer och alla tänker, tolkar och ser saker olika. Våga prata, våga klara upp och stå för den man vill vara, först då kan man reda ut och skapa, om det nu finns, ett perfekt liv. 
 
 
Mycket tankar efter filmen Blondie. Se den.
 
 

Historien upprepar sig igen

Lagidrottsföreningar är för fan som en maffia och handlar om ett rent jävla maktspel. ”Jag hjälper dig och ditt barn så hjälper du mig och mitt barn, så trycker vi ner alla andra så våra barn skjuter upp i höjden”. Historien upprepar sig igen, men i en annan lagsport och den här gången kämpar jag inte för mig själv utan för en annan. Vuxna tränare som mobbar unga spelare och favoriserar sina egna barn ska inte vara tränare!


På stora gårdsplanen Världen

Trevlig morgonlyssning! Jag brukar varva Tv4 Nyhetsmorgon med P4 Kalmar och just idag var det "Junior i P4". De tog upp konflikten mellan USA och Nordkorea, men på ett annat sätt. För vuxna är det massa krånglig information hela tiden, men för att göra det möjligt för barn att förstå den här alvarliga konflikten har det gjort ett litet skådespeleri. Detta är ett smakprov:
 
(Tänk barnröst)
- Na na na na nana, du kan inte ta mig! (Storvuxna USA)
- Lägg av att retas då, jag skickar kärnvapen på dig! (Kaxiga NordKorea)
- Amen sluta! Luften är fri, luften är fri jag får vara precis var jag vill! (Storvuxna USA)
- Du fattar inte hur mycket kärnvapen jag har... (Kaxiga Nordkorea)
 
... och så här fortsatte det. Sydkorea kom in och var som en mindre lillasyster och Kina som en bästa kompis som alltid ska ställa upp för Nordkorea. Väldigt pedagogiskt och inte så långt, ni måste lyssna på det: Länk till P4 Junior. 
 

Återanvänder: Natt eller Dag?

Det här skrev jag för två år sedan exakt idag. Av någon konstig anledning känns det som att den passar även idag, men texten kan tolkas olika och tolkningen är på sätt o vis annorlunda idag än då. Den går att återanvändas, men med ny innebörd.
 
Vissa försvinner,
andra kommer tillbaks.
Alltid nya vägar,
i morgon är ett nytt val.
Drömmen om natten,
verkligheten om dagen.
Är det natt eller dag?
 

Ta vara på dagen

Ny dag nya möjligheter och jag börjar med bästa målet på dagen, frukost!
 
Ta vara på dagen och lev varje minut,
för livet går i direktsänning och kan inte gå i repris.
 
 
 
Det är redan fredag, vart försvann veckan? Kanske gick det så fort för att vi började på en tisdag. Idag, förutom att gå på föreläsning och läsa/plugga ikapp lite som jag lagt på hyllan, så måste jag köpa nya blommor. När jag var hemma under påsken dog två av tre... En ut av de två har jag redan slängt, den andra har jag fortfarande hopp om ska leva upp. Tyvärr tror jag redan det är försent så kanske lika bra jag köper två nya, men att lägga 60-100 kr på två nya blommor känns som en riktig ovärd investering. Samtidigt kan jag tänka som pappa och räkna ut timanvändningen på dom och på minst 2 månader så blir timkostnaden inte särsklit mycket. Lika bra jag går och köper dom, så jag slipper tänka på det mer. Då kommer ju nästa fråga, vilken blomma? Vilken färg? Hm... Kanske borde ta med mig ett smakråd.
(Julia kan du ta dig från Stockholm och komma till mig snart?!)

Glöm inte våren innan sommaren!

Efter föreläsningen tyckte jag att jag förtjänade en mäng chokladglass och efter ha tryckt i mig 1/3 av paketet ville jag bara ut i solen. Träningskläderna på och en bok med (som skulle varit kurslitteraturboken jag köpte idag, meeeen blev inte så utan tog min roman istället hehe), satte mig i Botaniska trädgården och njöt av solen. 
 
Visst är det helt underbart att det äntligen känns som våren är påväg? De har börjat sopa bort grus på vissa trottoarer och fåglarna kvittrar. Folk sitter ute, promenerar och springer. Nu vill jag bara att all snö ska smälta bort! Men än är det för kalla nätter och vattnet fryser till is igen... Jag är däremot rädd att helt plötsigt blir det sommar och våren i år kommer försvinna. Jag tycker om våren med alla blommorna, längtan efter solen och letandet efter den perfekta platsen. När sommarn sedan kommer är luften inte lika frisk och med sommaren kommer regnet, eller ja man måste kanske inte förvänta sig det värsta. Men i alla fall så kommer nog sommaren fortare än vi tror. 
 
Efter jag suttit en stund i solen tog jag sedan en timmes powerwalk, riktigt skönt och helt slut i benen när jag kom hem. Hemma väntades sedan middag - Moussaka. Mums!
 
 
 
 

Dagens tema: Lila

Idag kör jag på lila! Skjorta, naglar, halsband och ögonskugga.
Till mamma: FÄRG!
 
 
 
 

Nya energi i Nya kläder

Varit ute på en långpromenad i solen och sedan lyssnat på P4 Kalmar undertiden jag lagat middag. Nu är äntligen Moussakan i ugnen och ett berg av disk väntar, men först måste jag vila lite för är helt slut! (Haha delvis för att jag motionerat, men mest pga matlagningen tror jag). 
 
Fick jackan, byxorna och skorna i påskpresent av
världens snällaste mamma & pappa!
 
Utforskat nya områden idag, Stadsskogen!
 
Lite av en utmaing att ta sig fram i ett område man inte känner till i plask, vatten och is. Men solen värmde och himmel klarblå, gav massa energi.
 
Ser ni slottet som syns över alla husen? 
 
 
Trött men nöjd tjej, längtar efter att bli fullt frisk så man orkar ut och springa snart!

Rolig Matte & Mat-tips

Äntligen rolig matte! Blev förvånad att jag kände den där härliga känslan när man försöker se ett mönster och få ett svar på en uträkning, men det gjorde jag idag på första föreläsningen på Redovisning och Kalkylering. Sen förstår man ju inte riktigt allt än, men det kommer nog. Det var tidig föreläsning idag också, 8-10 är inte min favorittid precis... Men huvudet vaknade efter första 45 minutrarna. Gick sedan i det underbara vädret till Ica och handlade ingredienser till mat denna vecka och det blir nog följande matsedel:
 
- Moussaka gjort på potatis istället för aubergine.
- Kikärtsgryta med banan, äpple och curry, tillbehör ris.
- Pasta med tomat- och basilikasås
- Kycklingfilé med saffransås och soltorkade tomater.
 
Får väl se vad det blir mer, men nu behöver jag inte handla på några dagar förhoppningsvis. Till lunch idag gjorde jag en sallad med tonfiskröra (gjort på tonfisk, creme fraiche, rödlök, salt, peppar och lite citronsaft), ananas, tomat och ägg. Kan rekomenderas när man vill få ihop en lunch fort. 
 

Påskveckan hemma

En vecka hemma med massa påskfirande och slappdagar, riktigt skönt! Har hunnit vara både på Öland och i Bergkvara, fast att jag legat hemma sjuk flera av mina lediga dagar tråkigt nog. Solen har tittat fram ibland, men ruskigt kallt har det varit. På Långfredagen kunde man nästa undra om det inte var Juldagen i december pga. allt snöande. Igår kom jag tillbaka till Uppsala efter att ha åkt buss från Kalmar till Stockholm och sedan tåg därifrån, somnade helt utmattad vid ett då jag äntligen fick lägga mig i sängen. 
 
Sofia räddar en mus från Charlie, den är lite söt ändå.
 
Är det Långfredagen eller Juldagen?
 
Spel
 
Kortspel i Bergkvara och vinnaren vann med utklassande poäng! hehe
 
Började näst sista dagen med ett dopp och bokläsning under en klarblå himmel och solsken!

RSS 2.0