Föreläsning- Minns den bästa tiden!


Jag var på en ganska intressant och annorlunda föreläsning idag. Det handlade om hur kul vår skolgång är i Sverige och vad vi kan göra åt det. Jämför man med Amerika ser vi i alla filmer att de alltid har kul, är indelade i olika områden/grupper och de engagerar sig och lägger tid på skolan. Vad gör vi i Sverige? Kolla filmerna t.ex. Ondskan, Fjorton suger, Fucking Åmål... ja ni hör ju hur positivt och kul låter det?*

Vad kan vi då göra för att få skolan att bli roligare? Jo, det finns både enkla och något svårare. Det finns ju redan vissa grupper/sektioner på skolorna (iaf på Kagg), de gör en hel del men intresset måste ändå komma från eleverna för att något ska bli bra. Vi fick spåna på massa idéer utan begränsningar och själv kom jag fram till lasergame-liknade-kvällsaktivitet. SÅ kul det skulle ara att få springa runt i korridorer o vissa klassrum haha.

Det finns sedan många saker som andra skolor redan har gjort. Det finns två skolor som Kagg och Stagg som är rivaler. De har inte rugbyn men det har massa annat som såpabandy, hoppasäck och mycket mer. Det är en annan skola som har kundvagnsrace. En annan sak är så enkelt som en egen affär i skolan där de säljer skolansmärkers kläder och nödvändigheter som behövs som block, penna, sudd, linjal m.m. Ja som sagt det finns massa kreativa idéer, det gäller bara att förverkliga dom!

Har du några idéer vad du skulle vilja göra? Låt de bli verkliga! En sak som jag tänker testa innan jag slutar är att ta en kartong som täcker upp hela korridoren o i mitten klippa ut ett hål i form av en, i verklig skala, person. Sedan ska jag gå/jogga/springa igenom hela korridoren och om inte folk vill bli nermejade så blir det bara till att ta sig igenom den utklippta hålet, haha tänk så kul det skulle se ut!

Hur ska du göra för att din skolgång ska bli roligare?
Gör det!


Debatt- Prestationsprinsessor


Läste en mycket intressant debatt i Aftonbladet (sön 28 mars-10) om att man ska Sluta trycka ner duktiga flickor. Förr var föräldrar stolta över sina döttrar när de var duktiga i skolan, men idag om kvinnor är superduktiga och slår killarnas betyg med hästlängder, ja då är duktigheten ett problem. Föräldrar, lärare, kuratorer och politiker uppmanar då att de måste lugna ner sig.

I debattartikel fick jag också veta att dessa kvinnor/tjejor/flickor kallas prestationsprinsessor. Vem har kommit på det namnet? En man? Ingen vill vara en prestationsprinsessa, men många tjejor vill vara duktiga och nå toppen i allt. Killar å andra sidan en skön slacker-kille som snackar sig fram och vad kallar man de duktiga killarna? Super hjältar? Att kalla någon för prestationsprinsessa är att ge bort ett förminskningarnas kinderägg, fyllt med förlöjligande, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam. En klapp på huvudet. Ett sätt att säga "Plats, flickor!". Och ett problematiserade av något som egentligen är positivt.

De nämner så klart i artikel att de finns de kvinnor som lider av stress-syndrom och ligger i rikszonen för utmattningsdepression, att de skär sig för att lindra ångest och nojar över sina kroppar. Det som jag tycker är väldigt bra är att frågan om man verkligen ska uppmana dessa tjejer att dra ner på sina ambitioner? Skulle det inte hjälpa mer att ge dom bekräftelse om att de är bra, hylla dom för sina prestationer och ge trygghet och svängrum i en jämställd miljö? Detta skulle ge hälsosam duktighet, för det är inget fult. Den som är duktig är kompetent, kunnig, smart och driven. Problemet är inte ambitionen och prestation utan att kvinnor inte får något för det. De får inte den lön, befogenheter eller positiv feedback. Bilden av tjejer som snälla, söta sitter inpräntat i vårt samhälle, i våra huvuden att när en tjej tar för sig och gör något bra uppfattas hon som hotande. Är det därför härskarmunnar gärna använder ordet prestationsprinsessor? Är de rädda för denna generationen supertjejer?

Hjälp dessa super tjejer att välja rätt väg, uppmuntra deras ambition och prestation. Bekräfta även de tjejer som inte är lika duktiga. De bör också få bråka, slacka och väga på stolen -och känna att tillvaron funkar ändå. Kära supertjejer: ni är skitduktiga och det kommer gå hur bra som helst för er. Kör på. Fortsätt som ni gör. Det är ni som kommer att bli framtidens högavlönade glidargubbar som sätter agendan.




Problemet är inte tjejernas prestationer -utan att de inte får något för dom



(artikel skriven av Tinni Ernsjöö & Jennie Sjögren skrivit en bok "Diagnos: Duktig")




Hela Franska gänget!

Franska gänget, Min franska klass, lärare +2 två vänner:)

Han Är Min

Han är min
Han är allt
Han är svår att nå, men han är min ändå
Han kan få
Vem han vill
Men han säger nej till alla utom mig
En gudagåva som himlen sänt
Som ger mig allt jag vill ha
Det är sant
Han är allt

Han är min


 Girl, you're worth everything!



Life is simple





Life is simple, so don't make it complicated




Spontant

Jaha så nu har Cynthia åkt hem och det känns... tomt? Att inte ha någon annan att rätta sig efter. Lite konstigt att man skulle sakna det kanske, fast ganska snart vänjer jag mig nog. Det är skönt att inte ha något planerat och allt händer spontant.


Igår blev det en spontan kväll haha. Skulle vara lite barnvakt åt de minsta systrarna och hyrde in "lekbrosan". När vi sitter och kollar tv ringer telefonen. En väldigt snäll man, som jag tackar så hemskt mkt till, frågar om inte jag ska till Palace ikväll och kolla Amanda Jenssen? Han skrev upp mig+1 på Listan och ja sen vara det bara att åka dit. En trevlig kväll blev det med lite musik och prat med massa människor.
Livet är en fest, aight?

Vad vill du göra? -Ha roligt!



Fullt planerade dagar varje dag och fallerar det enda faller allt, jobbigt men kul och intressant att få göra massa.

Tisdagen efter skolan och körning var det mattävling på Jenny där fransmännen var med. Jag åkte dit och vi smakade och röstade (det stod även om det i Barometern ons 24/3). Efter det blev det pizza och bowling. Riktigt kul att höra fransmännen prata med varandra och att man förstår i stora drag vad de pratar om.

Igår onsdag åkte de på en utflykt som jag gärna åkt med på, men plugg inför engelskaprov och matteprov hindrade mig... Gick även lite på student mässan vilket var...intressant? Lärorikt? Vad säger man, bra information kanske? Lika svårt varje gång frågan: "Vad vill du läsa, bli?" Tyckte ingejör lät lite lockande men matte och fysik är ju sådär... kanske företagsingenjör? Eller IT-säkerhetsinfomatör som jag velat ett tag eller drömmen som liten, pilot? Många vägar att gå, med det problmet får jag lösa senare i livet.

På kvällen var jag på ett politiskt möte, väldigt intressant, och sedan begav jag mig till Helen och Jörgen's för att hinna med att äta lite efterrätt. Därefter corner och sist KM. Somnade nästan stående, men mycket trevlig kväll!


Jag är trött men har kul, sova kan jag göra när jag blir gammal!




Fransktbesök


I söndags hämtade vi Cynthia på centralen. Hon tillsammans med 8 andra fransmän ska stanna här till på fredag. De har ett samarbete med Hotell- och restaurangprogrammet på Jenny och går motsvarade program i Frankrike. Cynthia ska bo hos oss och hittills det har fungerat jättebra. Igår (måndag) var det fullt schema och jag guidade på franska med min franskaklass. Efter de slutat gick vi på stan och fika med allihop, fransmän+värdar, vilket var trevligt men svårt. De är bara 3-4 som kan hyfsat bra engelska, i klass 6-nivå. De är bättre på att skriva och läsa men svårare att prata och förstå. För min del få jag förstå på franska och prata på engelsk, så blir lite engelskt-franskt-språk.
Idag ska vi inte träffa varandra lika mycket. Hon går i skolan till 17-18 tiden då hon ska tävla i matlagning med en klass på hotell- och restaurang. Dit kan sedan alla som vill komma och smaka, bedöma utseendet och rösta vilka som ska vinna. Efter blir det pizza med allihop (mycket exotiskt:P haha)  och bowling. En lång dag och jag kommer vara lika trött varje kväll efter alla intryck och aktiviteter.


Bonne journée!


Fotografering


Så! Nu är blogglayouten färdig (lär väl ångra mig om någon månad igen menmen). Lite nyare Sarah och lite nya bilder och stil helt enkelt. Det tar alltid lite längre tid än man beräknat men det är så kul så man tänker inte på att tiden flyger iväg!
Jag använde mig av lite bilder som jag och Elin Palm tog igår. Vi tog bilder till hennes uf-arbete som hon gör i skolan. Det var riktigt kul och fruktansvärt kallt! Haha. Men det var så roligt att få leka framför kameran att jag inte  kände kylan eller att jag kanske borde ätit något, förrän på kvällen när jag kom hem. Frös och kände mig smått svag i kroppen för att jag hoppat över lunchen, inte bra! Vilken Skalman jag är! Måste följa sova-äta-klockan annars funkar det inte.

Bilder ifrån gårdagen kommer här:

 

Innan vi började, gummistövlar till Elin snygga, coola skor!

 

 

Och innan vi kom igång var vi tvungna att flumma lite;)

 

 

Mig i en annan miljö skulle se rätt snyggt ut, kolla skorna:D

 

 

Sen skrattade vi lite igen!:D

 

 

Nagelreklam (och ja det är mina egna;))

 

 

---

 

 

-Pale-

 

 

-Me-

 

 

---

 

 

-Jealous-

 

 

-You-

 

 

-Anger-

 

 

---

 

 

-Scary-

 

 

-Attitude-

 

Photo and styling by Elin Palm



 


Bloggen återupptas?

Nu var det vääääldigt länge sen jag skrev på den här bloggen och jag saknar det faktiskt lite. Så kul att skriva och få ur sig lite åsikter och tankar, sånt behövs! Har inte heller blivit så mycket skrivande på min andra blogg, så vet inte om jag ska fortsätta med den eller bara skriva här? Å andra sidan det ena förskjuter ju inte det andra;) Ska nog göra om bloggens layout lite, nu när man faktiskt lärt sig hur man kodar den så blir det lite enklare. Men jag minns inte om det är både css och html? Tror det och sen finns ju lite Java inblandat också, som jag btw håller på att bli galen på eftersom vår sämsta lärare inte kan förklara hur man gör!! "Kolla på den här sidan och testa lite" Jaha, men vadå kolla och testa lite!? Jag fattar ju inte ens vad jag gör!!!? Tur det finns snälla kompisar som kan lära mig, annars hade jag väl aldrig kommit någonstans.
Så ja... Enjoy reading!




RSS 2.0