Är du samma person?

Idag på filosofin kom frågan upp om man kunde förändras som person, eller är man alltid samma person? Är den lilla bebisen på bild samma person som den du är idag? Är mormor som du umgicks mycket med som liten samma mormor som idag inte känner igen dig?

Jag tänkte så här, att du kan förändras som person, men fortfarande ha samma identitet i vårt samhälle. Du kan förändra ditt utseende så att man inte känner igen dig. Du kan tänka och uppföra dig utåt sett helt annorlunda men fortfarande ha samma namn och samma historia. Däremot förändras du inte som person om du får en ny identitet, en ny kropp men fortfarande beter dig likadant.

En kille i min diskussionsgrupp kom med en väldigt bra liknelse för hans åsikt, som jag i efterhand håller med om. "Om du har ett mjölkpaket och häller över den mjölken i en annan förpackning är det fortfarande samma mjölk. Då har ju utseendet förändrats men innehållet detsamma, men även om denna mjölk blir sur är det ju fortfarande samma mjölk". 

Slutsatsen av denna fråga blir: Om hur vidare en människa är samma person eller inte beror på hur den som svarar definierar person.

Är jag samma person nu....

...som då?



Studentmössa Svårt&DYRT

Jag hade gått in med inställningen, välj det som jag tycker är viktigast! Men... det höll inte särskilt länge, föll för grupptrycket och pressen i situationen och valde på tok för mycket! Hoppas hoppas innerligt att jag kan välja bort lite i morgon och få den så enkel, ren och snygg som jag EGENTLIGEN VILL ha den. Dessutom 200-300 kronor billigare som jag kan lägga på annat, exempelvis nya skor kanske?

Ne, men hur som helst så är det ju hemskt att man ska bli så lurad som fattig student att köpa en sådan dyr mössa. För vem bryr sig egentligen om du har en ingravering här eller ord där? Inte jag i alla fall för det enda jag kommer bry mig om är min egen och att jag känner mig snygg i den. Det är det viktigaste, DU ska KÄNNA dig NÖJD och SNYGG eller hur du nu vill att din studentmössa ska utstråla genom dig. Inte att du måste för att... eller det kanske jag borde för att de har... och tänk om min ser jättetråkig ut när alla har jättesnygga... INGEN kommer BRY SIG. En vit mössa med svart skärm o broderat framtill är vad folk ser, ev vilken färg din sten har kanske... Minns en fråga från i våras: "Vilken färg har man om man går det du gör? Jaså den! Vilken färg har min linje?" Det roligaste är att mina systrar redan börjat fundera på hur deras ska se ut. Jag kan väl förstå Sofia som går ut om två år, men när min minsta syster som går ut (vad blir det... 2020?) börjar välja och visa hur hennes ska se ut känns det lite... fel. Det ska börjas i tid! Eller vad säger man?

Mitt råd till er med detta inlägg: Har ni inte redan beställt studentmössa tänk innan och testa på denna länk hur ni vill att er ska se ut. Det behöver inte bli så dyrt men ändå få det man vill ha och en otroligt snygg mössa, för JAG kommer vara SNYGGAST i MIN studenten 2010, nej jag menar 2011(undra om inte jag skrev fel på mössan... måste ändras i morgon!)
Rebecka & jag på hennes studentskiva


Me<3Shoes

Inget kan komma hos emellan. Har vi en gång stött på varandra och kemin uppstår, faller jag pladask och blir förälskad. Dessa skönheter bara stod där på hyllan, endast ett par kvar och det var konstigt nog i min storlek. De ropade på mig och jag kunde inte glömma bilden av min sista syn av dom, så var tvungen att vända tillbaka och köpa dom. Cashing!


När kärleken uppstår kan inte pengar hindra ett köp<3

Arthurs Ord

Satt i vardagsrummet och åt frukost, samtidigt som jag och Josefine satt och spelade Vem där och TV var på. Då började ett av mina favo-program som liten, Arthur. Jag lyssnade på texten som många gånger förr, men på senare tid har alltid en speciell del ut av den fastnat i mitt huvud.

"Det är en enkel regel
och den kommer inifrån
tro på dig själv
för det är vad det handlar om"


Visdomsfulla ord för ett barnprogram,
men så otroligt viktiga!

Fysikplugg m.Teo

Brukar inte ta hem fysiken och faktiskt ta tag och göra något, men för en gångs skull satte jag mig ner och började. Då var det någon annan som tyckte det var fruktansvärt onödigt och lät mig inte fortsätta...




Det går ju bara inte att motstå denna goding<3

Låter tiden gå

Vi klagar ofta på att vi inte har någon tid, ändå slösar vi tid på väntan och onödiga saker. Man skulle kunna vara mycket mer effektiv men det är ju skönare att inte göra, bara vara, skjuta upp det och bara låta tiden gå. Onödiga lektioner i skolan är ett bra exempel på slöseri med tid. Sitta igenom hela lektionen bara för att man ska, inte för att man gör något vettigt. Lektioner både inte styras av tid utan av uppgifter och inläring att göra, fast då skulle väl skolan aldrig ta slut...


När livet är som det inte borde vara

Sitter här med filosofiböcker, fysikböcker, en färdigskriven bokrecension, en flaska vatten och penicillin i kroppen. Vad jag önskar jag var frisk nu. Vill orka göra det där jag längtat efter. Men det är bara att inse att det gör jag inte. Har blivit slav under min egen kropp. Borde ta tag i pluggandet inför fysikprovet, upptäckte det är redan nästa vecka. Borde läsa på mig om tes, argumentation och analysera debatt text i filosofin men jag orkar inte. Vill åka till Öland och stugan, bara va. Läsa en bok iklädd mysiga kläder och en kopp varm choklad i handen. Mina tankar är någon annanstans, min själ har somnat djup i min kropp. Snart hoppas jag bakterierna är besegrade, min själ släpps fri, min kropp full med ork och huvudet på topp. Den dagen, vad jag längtar! Ändå kommer jag knappt märka när jag går mot friskare tider och när jag är där kommer jag uppskatta det lika lite som jag så inerligt hoppas på att bli frisk. Då har jag redan förträngt de känslor av inte kunna och ser allt som självklart.

När livet är som inte inte borde vara,
uppskattar man livet mer än någonsin.

Som en pyssling i min egen värld

Påven Johanna

Tredje dagen fast hemma i huset med en liten promenad för att inte få myror i bena. Tanken på att jag missar ännu mer i skolan skapar skolångest, så hemskt men sant... För att göra något åt det satte jag mig och skrev en bokanalys som ska in om någon vecka eller två. Jag har inte hunnit läst ut Döda filosofers sällskap (det krävs lite tänka-tid mellan kapitlen), istället skrev jag om Påven Johanna. Då slog det mig hur bra denna boken faktiskt va. Jag älskar böcker, filmer, tv och liknande med kvinnlig grilpower. Starka kvinnor som står upp mot alla, lyckas och visar alla att de kan.

Jag rekommenderar verkligen denna boken till killar och tjejer, äldre som yngre. En tankvärd bok som får en att ifrågasätta påveriket, vår historia och vilken påverkan kvinnor faktiskt kan ha haft i vår utveckling som vi inte har kunnat fått reda på. Det ger en också en inblick in i en annan värld och ger historia kunskaper.

"Om historien om Johanna är sann är den helt fantastisk. Om den är påhittat, är den fortfarande bland de bästa romaner jag läst." //N V

Find the Way

I will find the way back

Resident Evil: Afterlife

Jag vill se denna på bio, men vet inte vem som skulle vilja se den med mig...

Någon som tycker den verkar bra?

Timglas

Känner mig hjälplös och svag,
vill bara att det ska försvinna.
Se dig lida och inget kan göra,
problem som blir större.
Vädret slår om,
som tankar och känslor.
Bara låta det va,
en dag.

Den dagen,
som ingen trott,
Har saker förändrats,
till det bättre,
till det sämre.
Ingen vet,
framtiden så ovis.
Blå himmel,
grå moln.

En lång saga,
ett traditionellt slut?
Vem vet,
vart vi står imorn.
Kan inte se,
höra eller känna.
Så länge jag andas,
finns vi, och väntar på den dagen.

Läs ikapp blogg

Eftersom jag skrivit ganska mycket, dvs ofta och långa inlägg tänkte jag att det kanske passar att ha en paus för "läs ikapp blogg" tid? Dessutom är det svårare och tråkigare att skriva just nu för min egna dator är på lagning och rengörning. Hoppas min lilla bebis har det bra och inte fryser eller saknar mig för mycket<3 Uppdates kommer lite segare nu, och med nu menar jag tills kära datorn min kommer hem till mamma (hahaha). Kommer självklart fortsätta skriva så fortsätt SÅÅÅ gärna läsa!

Livet vs Döden

"Det är döden som ger livet mening", eller? Ännu ett kapitel i min bok(som jag nu nämnt vid några tillfällen men kan inte sluta ta upp det jag läser) och denna gången handlade det om livet och döden. Döden är något de flesta är rädda för (inklusive mig) men varför är det så skrämmande då? Om du dör så finns du ju inte och känner ju inget, ändå förknippar vi döden som något hemskt. Om du fick chansen att leva ett evigt liv skulle du då göra det? Skulle du en dag kunna säga att nu vill jag dö? Jag tror inte det, för när dödsdagen kommer, kommer du önska dig ännu en dag.

Man vill inte ha evigt liv och man vill inte dö. Det låter ju inte rimligt någonstans för antingen lever du för evigt eller så dör du. Eller är det så att döden får dig att uppskatta livet? Om du hade evigt liv finns ingen dedline, och när har någon någonsin lämnat in ett skolarbete långt innan dedline? Ne nästan aldrig, utan man väntar till några dagar innan (eller dagen innan) inlämning för då jobbar vi effektivare. Likadant uppskattar vi livet mer om det finns ett slut.

Är det att vi vet vad som kommer hända i framtiden som är det skrämmande? Vi har ingen aning om vad som kommer hända i våra liv, men en sak är säker att för eller senare kommer vi dö. Är det vetskapen om döden som gör oss rädda? För döden i sig är ju egentligen inte skrämmande, för döden är ju ingenting. Det är alla som är kvar som vet att vi inte existerar och jag tror inte någon kan tänka sig en värld utan en själv, alltså försvinner ju världen när jag försvinner. Är det saknaden av det vi förlorar som är det vi är rädda för att mista och inte att döden inträffar? Med andra ord allt vi skapar, upplever och utvecklar under det mest betydelsefulla vi har, nämligen livet.
Lucas<3

Inception

Detta måste vara en av de coolaste filmer jag sett! Så annorlunda, tänkvärd och helt otroligt häftig. Jag kunde inte sluta le i bilen på vägen hem. Jag kan inte beskriva känslan men det får min kärlek till science fiction-action att sprudla. Den sätter igång tankarna och öppnar ett nytt perspektiv att se på saker och ting. Snygga och bra skådisar gjorde inte filmen sämre precis och lilla sista pricken över i:et var slutet, som var öppet men ändå lyckligt eller sorgligt beroende på vad åskådaren bestämmer. Mycket sevärd film!



Foton är Minnen

Vad glad jag är att det finns kort, utan dom skulle man inte minnas lika mycket. När jag kom hem idag möttes jag av mamma vid köksbordet med flera buntar kort och tomma fotoalbum. Det tog inte många sekunder förrän jag gjorde henne sällskap. Det är härligt men sorgligt med kort, tiden går så fort och man inser hur längesen allt va. Glada, sorgliga, minnesvärda, mindre omtyckta stunder och alla dessa traditioner! Samt alla underbara resor. Jag älskar min familj så enkelt är det och inga minnen kan vara mer fantastiska än de vi skapat<3

Så små och söta, Sofia-puff och jag<3

Projekt: Måla våra rum i stugan

Alla systrar & pappsen under en fikastund

Teo & Lucas har självklart bildat minnen med familjen<3

Öppen vy med blicken framåt

Jag har en öppen vy,
ser det andra inte förstår.
Oroliga drömmar,
känslor som berör.
Vänner ger värme,
saker skapar rastlöshet.
Förlorar glädje,
Ge mig något nytt.
Det är en början,
som allt har ett slut.
Det är här och nu,
med blicken framåt.



Sicilien-10


Verklighet

Är vår värld verklig? Kan du vara helt säker på att den finns? Kan du vara säker på att vi finns? Vad övertygar dig om att du är vaken just nu eller drömmer du och kommer snart vakna?Dessa funderingar och existentiella frågor har jag läst  om i boken I döda filosofers sällskap och det var ett väldigt intressant sätt att tänka, för visst har jag ställt existentiella frågor till mig själv förut men detta var något nytt.

Max i boken påstår att det enda vi kan vara säkra på att det finns är våra sinnen. Det är med dom vi ta reda på och uppfattar att vi finns. Även om du är förkyld (som jag är nu) och egentligen knappt känner någon smak, känner jag ändå ganska mycket pga att jag har smakat det förut. För chips smakar ju som vi alla vet chips och finns redan programmerat i vår hjärna sedan första gången vi smakade det. Därför kanske du inte är vaken, utan våra förprogrammerade upplevelser genom dina sinnen säger säger att du är det. Eller att något finns för att du ser det, men egentligen är det bara en bild i ditt huvud som får dig att tro det.
Polly däremot menar på att Max har fel. Vi skapades in i denna värld och innan vi existerade fanns redan allt materia. Vi har formats efter det som finns omkring oss, därför måste det vara verkligt eftersom vi annars inte fått sinnen att uppfatta det med.

Då kommer en väldigt intressant fråga upp. Hur kan vi veta att vetenskapen stämmer? Om man inte tror på religionen och ställer frågan vad de tror på och varför blir ofta svaret (iaf när jag var yngre). "Tror på vetenskapen för det finns bevis på det, religionen finns det inga bevis att något av det någonsin funnits eller hänt."
Ett litet experiment: Ben sätter ner höger hand i en balja iskallt vatten och vänster i en väldigt varm. Efter ett tag sätter han ner båda händerna i en och samma. Max frågar Ben: "Är vattnet varmt eller kallt?". "Det är både varmt och kallt, varmt med höger och kallt med vänster", svarar Ben.

Ben tyckte det var både varmt och kallt, pga vad han hade gjort innan. Hur kan du vara helt säker på att vetenskapen är sann när bevisen tagits fram av en människa som baserat sina iakttagelser med hjälp av sina sinnen? Både religion och vetenskapen är en lika stor filosofisk fråga. Den ena baserad på tron som att vi tror att allt vi ser är verkligt och existerar. Den andra på en människas förmåga att tolka ett möte med materian runt omkring oss. Är det vi som ger materia sina egenskaper för att vi upplever det eller finns egenskaperna hos materia?

Bens slutsats: Det är bara genom våra sinnen som vi alls vet något om världen. Så om vi kan tvivla på vad våra sinnen säger oss, vilket vi kan, då kan vi också tvivla på all vår kunskap om det som finns runt omkring oss.


Vad tror du på?

Eget eller Kopierat

Det mesta av det jag skriver kommer från mitt huvud. Ibland hittar jag saker jag tycker låter bra och kopierar rakt av, men mycket är eget tänkt och analys av intryck i min värld. En av mina favoriter av det jag själv skrivit är Vilken Lycka. En av favoriterna de jag hittat är Livets gåta som jag inte ens vet var jag fått det ifrån. Någonstans har jag säkert läst det, hittat i någon tidning eller liknande. Detta inlägg är ett slag för favoriter!

En annan favorit är denna tjej<3










Love you Sis!


The Expendables

Denna film måste jag se! Alla kända Actionlegender i en och samma film. Det kan ju inte bli mycket mer action än så och premiär idag tror jag.



Vardagslyx

Var på klubbkväll på Vila igår, kändes lagom lyxigt mitt i veckan. Det är det där lilla extra som ger livskvalité i vardagen. När man för en dag, timme eller kanske bara en kvart gör något som sticker ut från det vanliga mönstret ger så mycket. Det kan handla om en fika på stan(kladdkaka!!), ett fotbad, läsa en veckotidning eller som för mig fika varje kväll klockan åtta! Hitta en grej att göra en gång i veckan, en gång per dag som ger dig kvalité i livet och vardagslyx.

Inget slår fikat på kvällen kl åtta<3


Alla Skidsemestrar i Sälen= gå o köpa flera tidningar varje dag!

 


Vill du så går det

Man ska äta var tredje timme för att hålla igång förbränning. Man ska äta sällan för tänderna och andedräkten. Man ska äta si och sån mat för kroppens skull. Man ska äta si för hyn och så för hjärnan. Man behöver lägga sig för att genomarbeta informationen från skoldagen. Vara uppe för att göra läxor. Man ska gå upp för att plugga, sover vidare och ändå trött när man sedan sitter och pluggar.

Alla dessa sätt, denna vardag... Man blir tillsagt massa saker att följa för att må bättre och göra rätt ifrån sig men ändå... hela somrarna sover jag fel, äter jag fel och gör fel men inte mår jag sämre för det? Lösningen är instinkten. Det går inte att göra allt, det handlar om prioritering. Du kan visst hinna, men väljer du något annat som enligt dig är viktigare? Vill du så går det. Dina hinder sätter du upp själv.

Vissa saker prioriteras för lite -som vissa vänner
Datorn och tv:n för mycket -blogg ist för plugg
Familjen är min prioritering -bara att acceptera
Min sömn är mitt allt -ändå blir det för lite
Kosten är viktigt -men inte FÖR viktig
Livet är inte så svårt -det blir vad du gör det till!


Tråk?

Insett att mina texter kanske kan vara intressanta att läsa men ser inte så roliga ut. Måste nog se till att lägga till lite bilder här o var så ni som läser(om det är några som läser)fastnar och vill fortsätta läsa. Lovar att göra det lite bild-intressantare!

////

Några bilder fixade, men måste nog börja skriva lite mer blandat av långa o korta inlägg, har visst blivit lite långa på sistone...

Skrivandet -"en dialog med dig själv"

"Essäskrivandet är en process där du hela tiden för en dialog med dig själv. Genom att samtala med dig själv utforskar du ditt inre och benar ut olika vardagsproblem här och nu. Samtidigt som du formulerar dig testar du dina tankar och genom själva skrivandet får du ordning på dem -du får nya insikter och åsikter om stort och smått, personligt eller globalt. Kanske blir du lika överraskad som dina läsare över var du hamnar."

Väldigt intressant att läsa detta bland mina svenskapapper, som jag har att läsa till på torsdag. Tänkte att jag lika gärna kunde börja lite smått och så hittar jag detta stycke! Det stämmer in så bra, fast att jag inte riktigt tänkt på det på detta vis var det som att sätta en stämpel i huvudet på mig. För det är helande att skriva för mig och kanske är det på grund av, som texten säger, att jag får ordning på mina tankar och låter mina tankar flyga fritt. Det gör mig lugn och ger mig en insikt i mig själv, vad jag tycker och om saker o ting runt omkring mig i världen/samhället. En extra inramning fick denna text, men nu ska jag fortsätta läsa!

Kanske skulle skrivandet även vara något för dig?

Relaxing weekend

Jag har skrivit om det förut, jag gör det igen för det finns ingen plats jag läker snabbare på, än i mitt paradis på andra sidan havet. Utan världens ögon på mig, inget Internet och tystnad runt omkring med endast familjen som sprider sin värme. Alla borde ha det jag har, ett ställe att åka till och njuta av att göra lite men ändå ha en familj att umgås med. Älskar min familj och uppskattar mer än något annat ställe min bas jag alltid kommer kunna återvända till.

Mitt andra hem
Min undanflykt
Dit jag uppstått
Mitt paradis
Där jag vuxit
Levt ett liv
Förändrats
Skapats
Utvecklas
till den jag är nu
<3


Hallonplockning där i sommras när de va som godast!

Olika betydelse för ord

Hade tredje Filosofilektionen idag, som var väldigt kort, men hann ändå med några tankar och en loggfråga.

Denna gången fick jag reda på något annat jag undrat länge. Vad är Alice i Underlandet för film? Jag har inte förstått vad den går ut på och alltid tyckt den varit konstig. Men tror jag måste se den en gång till nu när jag fått reda på att det är en filosofi-film. Har aldrig sett det ur det perspektivet. Så vad har detta med loggfrågan att göra? Jo, det var en dialog utdragen från filmen mellan Klumpedumpe och Alice.

Det var ingen direkt fråga utan vad vi tyckte var rätt av de påståenden de tog upp. Allt handlade om olika ords betydelse. Väldigt roligt att det kom idag för igår eftermiddag satt vi några stycken och diskuterade detta. Jag hävdar nämligen att ordet "gullig" är ett mycket bra ord, som jag använder väldigt ofta, men killar brukar se "gullig" som något negativt när man använder det mot dom.

Den slutsatsen jag får i denna fråga är att ord kan betyda olika saker för olika människor. Det beror på vad de har med sig i bagaget; upplevelser, känslor och tankar. Det kan betyda massor för en person som säger det, men för den som lyssnar inte alls ha lika stor innebörd. Därför är det oftsat lätt att tala förbi varandra och missuppfatta varandra. Men det behövs också två personer för att ett ord ska få den betydelse. Det är vi människor som skapar- och sprider betydelsen med hjälp av kommunikation. Det är kanske därför "gullig" har ganska stor betydelse för mig, för genom de minnen jag och min syster har gav vi det sin betydelse. Det är nog därför andra inte förstår den innebörd adjektivet har för mig när jag använder det och kanske aldrig kommer förstå det heller...



Nanne Bergstrand -Krönika

Varje onsdag är som ni vet "lill-lördag" och det är ju väldigt härligt, halva veckan gått, halva priset på KM och för min del sovmorgon till tio och endast två lektioner! Fast det finns något mer som förgyller just min onsdagmorgon mer än att jag får sova längre och har extra tid på mig, nämligen Nannes krönika. Nanne Bergstrand som är Kalmar FF's tränare/ledare. Han skriver också och får en sida längst bak i Barometern varje onsdag. Idag handlade det om en liten berättelse med en ganska tänkvärd innebörd...


Till hela Krönikan eller läs bara detta:
/.../Vad kan DU lära dig av Harrys historia. Tillhör DU dem som hänger upp dig på dina svagheter istället för för att utveckla dina gåvor. Alla har vi gåvor med oss på vår jorderesa. Det s.k. livet. Utnyttjar du det bästa inom dig fullt ut. Om inte, så gör du inte bara dig själv en otjänst. Det är också en otjänst mot hela världen och alla människor i världen som skulle kunna dra nytta av dina unika gåvor.

Även den svagaste av oss har en begåvning om än till synes obetydlig som är speciell för henne eller honom och som rätt använd också blir en gåva till mänskligheten. John Ruskin //


Jag tycker han skriver väldigt bra (till skillnad från många andra puckon som skriver krönikor de andra dagarna längst bak i barran) och man får sig en funderare som kan vara uppiggande att börja dagen med. Så ni som inte läst hans krönikor förut, ge dom en chans och se om du tycker om dom.

Börja dagen med en tanke om livet

RSS 2.0