Verklighet

Är vår värld verklig? Kan du vara helt säker på att den finns? Kan du vara säker på att vi finns? Vad övertygar dig om att du är vaken just nu eller drömmer du och kommer snart vakna?Dessa funderingar och existentiella frågor har jag läst  om i boken I döda filosofers sällskap och det var ett väldigt intressant sätt att tänka, för visst har jag ställt existentiella frågor till mig själv förut men detta var något nytt.

Max i boken påstår att det enda vi kan vara säkra på att det finns är våra sinnen. Det är med dom vi ta reda på och uppfattar att vi finns. Även om du är förkyld (som jag är nu) och egentligen knappt känner någon smak, känner jag ändå ganska mycket pga att jag har smakat det förut. För chips smakar ju som vi alla vet chips och finns redan programmerat i vår hjärna sedan första gången vi smakade det. Därför kanske du inte är vaken, utan våra förprogrammerade upplevelser genom dina sinnen säger säger att du är det. Eller att något finns för att du ser det, men egentligen är det bara en bild i ditt huvud som får dig att tro det.
Polly däremot menar på att Max har fel. Vi skapades in i denna värld och innan vi existerade fanns redan allt materia. Vi har formats efter det som finns omkring oss, därför måste det vara verkligt eftersom vi annars inte fått sinnen att uppfatta det med.

Då kommer en väldigt intressant fråga upp. Hur kan vi veta att vetenskapen stämmer? Om man inte tror på religionen och ställer frågan vad de tror på och varför blir ofta svaret (iaf när jag var yngre). "Tror på vetenskapen för det finns bevis på det, religionen finns det inga bevis att något av det någonsin funnits eller hänt."
Ett litet experiment: Ben sätter ner höger hand i en balja iskallt vatten och vänster i en väldigt varm. Efter ett tag sätter han ner båda händerna i en och samma. Max frågar Ben: "Är vattnet varmt eller kallt?". "Det är både varmt och kallt, varmt med höger och kallt med vänster", svarar Ben.

Ben tyckte det var både varmt och kallt, pga vad han hade gjort innan. Hur kan du vara helt säker på att vetenskapen är sann när bevisen tagits fram av en människa som baserat sina iakttagelser med hjälp av sina sinnen? Både religion och vetenskapen är en lika stor filosofisk fråga. Den ena baserad på tron som att vi tror att allt vi ser är verkligt och existerar. Den andra på en människas förmåga att tolka ett möte med materian runt omkring oss. Är det vi som ger materia sina egenskaper för att vi upplever det eller finns egenskaperna hos materia?

Bens slutsats: Det är bara genom våra sinnen som vi alls vet något om världen. Så om vi kan tvivla på vad våra sinnen säger oss, vilket vi kan, då kan vi också tvivla på all vår kunskap om det som finns runt omkring oss.


Vad tror du på?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0