Morfars ölandskroppkakor

INGREDIENSER 40 ST KROPPKAKOR

1,5 kg rimmat fläsk

8 kg potatis fast sort (varav 1,5 kg att koka och 5 kg rå) 

4 st gula lökar

6 msk hel kryddpeppar

Potatismjöl cirka 1 dl 

Salt

 

FÖRBERED DAGEN INNAN

  1. Frys in fläsket (enklast att skära tunt när det är fryst)

  2. Ta ut fläsket ur frysen och skär i små bitar, så tunt som möjligt.

  3. Mortla 6 msk hel kryddpeppar och rör ner i det skivade fläsket. Ställ i kylen.

 

TILLAGNING 

  1. Skala potatis varav 1.5 kg skalad potatis ska kokas och 5 kg skalad potatis ska rivas rå.

  2. Koka 1,5 kg potatis och pressa den medan den är varm. Ställ åt sidan och låt svalna.

  3. Riv 5 kg råpotatis med rivjärn eller matassistentens grönsaksrivjärn till en deg. Ska rivas så tunt som möjligt.

  4. Pressa ut vatten ur den rårivna potatisen med en tunn duk/ett lakan, ska gå att se igenom eller vara är genomskinlig. Konsistensen av potatismassan ska vara som “en potatismjölsgubbe att forma som Sofia och jag köpte i grekland”.  

  5. Blanda och knåda den råa potatisen med den pressade kokta potatisen till en kroppkaksdeg. Tillsätt potatismjöl om degen är för blöt, dosera och blanda lite i taget.

  6. Koka upp en stor kastrull med vatten och salt (ca: 2 tsk salt på 5 l vatten). Använd gärna en 10 liters kastrull, minimum 5 liter. Sänk värmen och låt koka på svag värme. 

  7. Skala och hacka löken. 

  8. Bryn löken i en stekpanna för att få bort vatten, med fläsket eller blanda löken med rått fläsk (rått fläsk ger mer smak). Tillsätt salt.

  9. Rulla dina kroppkakor i önskvärd storlek med fläsk i mitten (ju större desto längre koktid). 

  10. Vattnet kan koka när du lägger ner första kroppkakan men ska sedan sjuda på svag värme. Kroppkakan spricker om det kokar. 

  11. Lägg ner en kroppkaka i taget med en träskev på kastrullens botten. När kroppkakorna flyter upp till ytan ska du rulla lite på kroppkakorna då och då. Smaka av en kroppkaka efter 30 min, eventuellt behöver mer salt tillsättas.

  12. Efter 1 timmes koktid är de klara, då brukar de ha sjunkit till botten igen.


Servera med lingon, smör, grädde och salt. Stek överblivet fläsk och ha som tillbehör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0